online aanmelden

Miskraam

Een droom spat uiteen..

Wat is een miskraam?

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan de zwangerschap eindigen in een miskraam. Je merkt dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms gebeurt er niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is.

Er is sprake van een miskraam als je zwangerschap eindigt in de eerste 16 weken: Een niet-levensvatbare vrucht is gestopt met groeien en wordt afgestoten. Een miskraam is een natuurlijke oplossing voor iets wat fout ging rond de bevruchting. Dit is meestal een afwijking in het erfelijk materiaal die toevallig is ontstaan bij de bevruchting van de eicel. Dat komt voor bij 1 op de 10 zwangerschappen. In Nederland krijgen jaarlijks 20.000 vrouwen een miskraam.

Bang voor een miskraam

Ben je erg bang voor een miskraam? Weet dan, hoe klein en kwetsbaar je baby ook nog is, hij goed beschermd zit in jouw baarmoeder. Als de zwangerschap gewoon goed is, verlies je niet je kind door bijvoorbeeld sporten of vrijen. Een miskraam komt zonder dat jij er iets aan kan veranderen. De natuur beslist hierin en vaak met een goede reden: bij de bevruchting is een foutje opgetreden waardoor het vruchtje niet zal uitgroeien tot een gezond kindje. De natuur gaat in zo’n geval niet verder met de zwangerschap. Heel voorzichtig aandoen is dan ook niet zinvol.

Miskraam voorkomen?

Een miskraam is niet te voorkomen. Medicijnen of maatregelen zoals bedrust of stoppen met werken zijn dan ook niet nodig. Wel heeft het zin om te zorgen voor een goede start van je zwangerschap door te letten op en meer te weten over een gezonde leefstijl.

Leeftijd en de kans op een miskraam

Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op een miskraam:
Jonger dan 35 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 10%.
Tussen de 35 en 40 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 20%.
Ouder dan 40 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 30%.
Ouder dan 45 jaar? De kans op een miskraam is ongeveer 50 %.

Meer informatie?

Kijk hier voor meer informatie van deverloskundige.nl.

Kijk hier voor een blog van een cliënte van ons over haar ervaring.