online aanmelden

Voorbereiding

Elke vrouw wil veilig en ongecompliceerd bevallen. Het belangrijkste daarbij is dat je je natuurlijke kracht goed gebruikt, maar dan is het wel prettig als je weet hoe je die uitdaging moet aangaan...
Bron: Bevallen op eigen kracht.

Je voorbereiden op de bevalling heeft voordelen!

Als zowel jij als je partner weten wat jullie te wachten staat, geeft jullie dat een gevoel van controle, je weet immers wat er komen gaat. Je schrikt niet zo snel van dingen zoals een beetje bloed met afvegen. Je raakt de weg niet kwijt als je toch naar het ziekenhuis moet, wel zo handig. Dit zijn maar twee voorbeelden, maar er zijn er nog veel meer. Dingen die je gemakkelijk te weten kunt komen, als je maar even de tijd neemt om je erin te verdiepen. Dat kan door deze website of andere goede sites. Dat kan ook door een informatieavond te volgen of een boek uit de bibliotheek te halen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt je in de zwangerschap al voorbereiden op de komende bevalling. Het helpt namelijk als je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt tijdens de bevalling. Door je voor te bereiden weet je wat je in grote lijnen te wachten staat en welke keuzes je hebt. Je kunt zo op een bewuste manier keuzes maken en naar de bevalling toe leven. Daarbij is ook van belang dat je weet welke begeleiding je van ons als jouw verloskundige kunt verwachten. Een goede voorbereiding kan zo bijdragen aan een ontspannen aanloop naar de komende bevalling.

Kennis over je eigen lichaam

Wat gebeurt er nu precies in je lichaam tijdens een bevalling?

Waardoor een bevalling precies begint is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten is dat er een samenwerking is tussen moeder en kind.


Een bevalling kun je indelen in verschillende fasen. De eerste fase is de periode waarin de aanstaande moeder weeën krijgt. Een wee is een samentrekking van het spierweefsel van de baarmoeder. Dit zorgt ervoor dat de buik hard aanvoelt en veroorzaakt pijn. De weeën zullen verder in kracht toenemen en komen met een steeds frequentere regelmaat. Onder invloed van de weeënkracht komt er zoveel druk op de baarmoedermond te staan dat deze zich steeds iets verder opent (ontsluiting).


In de tweede fase van de bevalling vindt de daadwerkelijke geboorte van de baby plaats. Wanneer er volledige ontsluiting (10 cm) is bereikt en de baby ver genoeg is ingedaald in het geboortekanaal, krijg je als vrouw vanzelf het gevoel mee te willen persen. Dit gevoel noemen we dan ook persdrang. Als de persdrang zo hevig is dat de moeder het niet meer tegen kan houden wordt er gestart met persen. Tijdens het persen volgt de moeder haar lichaam en duwt de baby steeds verder naar beneden. De baby zal langzaam steeds dieper komen totdat het hoofd als eerste geboren kan worden. De schouders en de rest van het lichaam volgen daarna snel.

De laatste fase van een bevalling is de periode na de geboorte van je baby. Dit is het moment waarop de moederkoek geboren wordt. En soms moet je worden gehecht; dit zal meestal na de geboorte van de moederkoek worden gedaan.

Je kunt een bevalling niet  regisseren zoals je met een film zou doen. Maar je kunt wel invloed uitoefenen op het verloop! Je kunt met name invloed uitoefenen op de manier waarop je omgaat met de weeën. Als je in staat bent om jezelf over te geven en mee te werken met je lichaam heeft dit over het algemeen een positieve uitwerking. Wil je nog meer weten lees de folder Bevallen: Hoe bereid je je voor? of kijk bij Bevallen hoe doe je dat?

Geboorteplan

Om je wensen en verwachtingen voor de bevalling vast te leggen kun je onder andere gebruik maken van een geboorteplan. Het helpt om van tevoren, samen met je partner, na te denken over je wensen en verwachtingen voor de komende bevalling. Het geboorteplan biedt de mogelijkheid om verwachtingen, behoeften en angsten die jullie hebben kenbaar te maken. Zo maak je ook voor andere zorgverleners zoals de kraamverzorgende of de verpleegkundige in het ziekenhuis een kort overzicht met aandachtspunten waar ze rekening mee kunnen houden.

Om je een idee te geven van waar je aan kunt denken vind je hier meer informatie over het geboorteplan. Als je een geboorteplan hebt geschreven bespreken we dit graag samen met jou en je partner tijdens een zwangerschapscontrole, rondom 35 weken zwangerschap. Laat het ons van te voren even weten want we vinden het fijn hier wat extra tijd voor in te plannen.

Welke begeleiding krijg je van ons?

Als verloskundige vinden we het belangrijk om de zorg rondom de bevalling zo veel mogelijk op jullie persoonlijke wensen en behoeften af te stemmen. Dat betekent dat je in de zwangerschap al je vragen en angsten rondom bevallen met ons kunt bespreken.

Om er achter te komen welke gedachten, zorgen, wensen en verwachtingen er zijn, maken we gebruik van een vragenlijst. Deze vragenlijst is speciaal ontwikkeld om inzicht te krijgen in wat jullie bezig houdt rondom de aanstaande bevalling. Aan de hand van de antwoorden die jij op de vragen geeft, kunnen we kijken wat je nog nodig hebt om met vertrouwen aan de bevalling te beginnen. Bij de begeleiding die we bieden vormen vertrouwen in jezelf en in je eigen kracht voor ons het uitgangspunt.

Als praktijk bieden we een voorlichtingsavond aan die kan bijdragen aan je voorbereiding op de bevalling en de periode daarna. Bekijk hier ons actuele aanbod.