online aanmelden

Borstvoeding of kunstvoeding?

< terug

Er is veel informatie te vinden over de voor- en nadelen van het geven van borst- of kunstvoeding. We weten dat het geven van borstvoeding een groot aantal gezondheidsvoordelen geeft voor zowel moeder als kind. Meer over deze voordelen kun je hier lezen. Maar dat betekent nog niet dat iedereen borstvoeding wil geven. Twijfel je nog over de keuze van de voeding die je wil gaan geven? Bespreek dat met ons tijdens het spreekuur! We kijken dan samen wat het beste bij jou past. Je bent natuurlijk ook van harte welkom op onze voorlichtingsavond over borstvoeding of de workshop aanleggen!

Borstvoeding

Gezondste keuze

Borstvoeding is de beste start voor je kind. Het bevordert een gezonde groei en ontwikkeling van de baby en beschermt (ook op latere leeftijd) tegen ziekten en allergieën. Daarbij zorgt het voor een sneller herstel van moeder na de bevalling en heeft het een beschermend effect tegen eierstokkanker en borstkanker. Meer over deze voordelen kun je hier lezen. Als je borstvoeding wil gaan geven is het belangrijk om je goed voor te bereiden, dat kan door onze voorlichtingsavond over borstvoeding bij te wonen. Je krijgt dan de basisinformatie over het geven van borstvoeding. Het is handig om samen met je partner te komen. Daarnaast geven wij ook een workshop aanleggen. Hier krijg je praktische informatie toegespitst op het aanleggen van de baby aan de borst en ga je oefenen in het aanleggen. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Tepelproblemen

Als je borstvoeding geeft kan het eerste zuigen aan de borst soms pijn doen. De huid van je tepels moet wennen aan het zuigen van de baby. Het is de bedoeling dat de voeding verder pijnloos is. Als de pijn blijft aanhouden ligt de baby waarschijnlijk niet goed aan de borst, meestal zit de tepel dan niet ver genoeg in de mond van de baby. Leg je kindje opnieuw aan, zo voorkom je dat je tepels kapot gaan (tepelkloven).

Stuwing

Een aantal dagen na de geboorte komt de borstvoeding goed op gang. Omdat je lijf daarop reageert door vocht en bloed naar de borsten te stuwen kunnen de borsten vol en hard aanvoelen. Dat verschijnsel noemen wij stuwing. Stuwing kan pijnlijk zijn maar verdwijnt over het algemeen binnen een dag. Om te voorkomen dat je veel last krijgt van stuwing is het belangrijk om de baby de eerste dagen veel aan de borst te laten drinken. Wij zullen samen met de kraamverzorgende adviezen geven als je last hebt van stuwing om de klachten zo snel mogelijk te verminderen.

Ook als je geen borstvoeding geeft kan je last krijgen van stuwing. Vaak ontstaat dat ongeveer 3 tot 4 dagen na de bevalling. Om te voorkomen dat je er last van krijgt kan je direct na de bevalling, dag en nacht, een strakke bh gaan dragen.

Lactatiekundige

Wij werken samen met lactatiekundige Cora Moerman en Simone van Eekelen. Een lactatiekundige is een borstvoedingsspecialist die een opleiding heeft gevolgd. In principe begeleiden wij de eerste periode de borstvoeding samen met de kraamverzorgende. Soms zijn er situaties waarbij wij de hulp van een lactatiekundige inschakelen. Cora en Simone verzorgen ook de voorlichtingsavond en de workshop aanleggen bij borstvoeding bij ons in de praktijk.

Cora Moerman, lactatiekundige

Simone van Eekelen, lactatiekundige

Kunstvoeding

Niet alle vrouwen kunnen of willen borstvoeding geven. Kunstvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden heet ‘volledige zuigelingenvoeding’, dat betekent dat het product alle voedingsstoffen bevat die je baby nodig heeft. Het maakt niet uit welk merk je kiest, in Nederland is in de wet vastgelegd wat er in een volledige zuigelingenvoeding moet zitten. Als je kunstvoeding gaat geven is het verstandig om één merk te kiezen en dit te blijven gebruiken. Zorg dat je al voor de geboorte een flesje en voeding in huis hebt. Wij zullen je in de eerste periode na de geboorte adviseren over de hoeveelheid kunstvoeding die de baby nodig heeft. Deze hoeveelheid wordt namelijk langzaam opgehoogd. Lees meer informatie over het geven van kunstvoeding.