online aanmelden

Kraamtijd

< terug

Wat is de kraamtijd?

De eerste 6 weken na de bevalling noemen we “de kraamtijd”. In deze weken herstel je van de zwangerschap en de bevalling en wen je aan het leven met de baby.

De eerste 8 tot 10 dagen na de bevalling noemen we “het kraambed”. Deze periode breng je geheel of gedeeltelijk thuis door.

De taak van de verloskundige

In het kraambed zullen wij je zo’n 4 tot 5 keer thuis bezoeken. Wij zijn ook dan medisch verantwoordelijk voor de zorg voor jou en de baby. De kraamverzorgende ondersteunt ons door elke dag de nodige controles te doen bij moeder en kind. Wij houden niet alleen het lichamelijke herstel in de gaten, maar wij zijn er ook voor je als het emotioneel een zware periode is. Bij problemen zullen wij samen met jou en de kraamverzorgende zoeken naar oplossingen.

Een aantal dagen na de bevalling doen wij de hielprik bij de baby. Over de hielprik kan je hier meer lezen.

De kraamverzorgende

De kraamverzorgende komt de eerste dagen na de bevalling bij jullie thuis. Zij waakt samen met ons over de gezondheid van moeder en kind. De kraamverzorgende zal jou en je partner helpen bij de verzorging van je kind. Ook geeft zij informatie over het gedrag van de baby, zodat je leert wat de baby nodig heeft. Naast deze taken doet de kraamverzorgende ook een deel van het huishouden. Soms kunnen extra uren kraamzorg nodig zijn als er bijzonderheden of problemen zijn, wij kijken dan in overleg met jullie en met de kraamzorg wat nodig is.

De kraamverzorgende assisteert ons overigens ook bij de begeleiding van de bevalling. De kraamzorg is in Nederland een uniek systeem!

De kraambureaus waar wij werkafspraken mee hebben gemaakt en veel mee samenwerken vind je hier.