online aanmelden

Belangrijk: Coronavirus!

In verband met het Coronavirus hebben wij aanpassingen moeten doen in de zorgverlening. Inmiddels kunnen we steeds verder versoepelen. Op deze pagina houden wij jullie hiervan op de hoogte!
Laatste update 7 september 2021

Lieve zwangere,

Via deze pagina informeren we jullie over de corona maatregelen in onze praktijk. We updaten deze informatie regelmatig.

Wij vinden het belangrijk om jullie de zorg te kunnen blijven bieden die jullie nodig hebben. Daarom zijn wij genoodzaakt om preventief een aantal maatregelen te treffen. Ze zijn erop gericht om jullie en onszelf zo veel mogelijk te beschermen. We zijn blij dat we, door het teruglopende aantal besmettingen, steeds meer terug kunnen naar normaal.

Er is een kleine kans dat je tijdens de zwangerschap door een covid-19 infectie zieker wordt dan iemand die niet zwanger is. Vanaf ongeveer 28 weken zwangerschap neemt door de groei van de buik de longcapaciteit af. Hierdoor is er een iets grotere kans op het krijgen van longontsteking en opname in het ziekenhuis.

Hieronder lezen jullie hoe wij de zorg momenteel inrichten. We blijven hierbij het landelijk advies volgen. Wij hopen tijdens de zomer verdere versoepelingen van de huidige corona maatregelen te kunnen doorvoeren, uiteraard zullen wij jullie dan op de hoogte brengen.

Zwangerschap

 • Huisgenoten welkom tijdens de controles en echo! Dit betekent dat kinderen mee mogen naar de afspraken!
  Overige vrienden en/of familieleden kunnen nog niet meekomen naar de spreekuren. We kijken er naar uit jullie kinderen weer te mogen ontmoeten!
 • In de wachtkamer blijft het belangrijk 1,5 meter afstand te houden van andere mensen/gezinnen! Mocht de wachtkamer onverhoopt te vol zijn, kan het zijn dat je wordt gevraagd buiten te wachten.
 • Het dragen van een mondkapje in de praktijk is niet verplicht. Voel je vrij er wel een te dragen als je je hier prettiger bij voelt. Wij dragen in principe alleen een mondkapje als we >15 minuten binnen 1,5 meter afstand werken. Vind je het prettiger als wij er wel een dragen, geef dit dan gerust bij ons aan.
 • Nadat je de praktijk binnenkomt verzoeken wij jullie eerst je handen goed te wassen met water en zeep of te desinfecteren bij de zuil.
 • De voorlichtingsavonden hebben we opgenomen en kan je digitaal bekijken (klik hier!) omdat we nu geen bijeenkomsten kunnen organiseren.
 • Bij zwangerschapscontroles bij een gynaecoloog in het ziekenhuis mag de partner vooralsnog niet mee. Bij echo’s bij de gynaecoloog mag de partner wel mee.
 • Bij zwangerschapsconsulten op de verlosafdeling in het ziekenhuis is het verzoek zoveel mogelijk alleen te komen, dus zonder partner.
 • Wanneer je
  • koorts hebt (hoger dan 38 °C) of in de afgelopen twee dagen hebt gehad;
  • en/of hoest en/of kortademig bent;
  • en/of verkouden bent (of bent geweest de afgelopen dagen);
  • en/of een besmetting met corona hebt;
  • in een oranje of rood risicogebied bent geweest (de afgelopen 10 dagen) vragen wij je om NIET naar de praktijk te komen!

Neem dan telefonisch contact op met de praktijk. Ook wanneer een huisgenoot van je deze klachten heeft, of in de afgelopen twee dagen heeft gehad, verzoeken we je NIET naar de praktijk te komen, maar ook dan telefonisch contact met ons op te nemen. Doe een test bij klachten en raadpleeg bij erge griepachtige klachten en/of koorts ook je huisarts. Neem altijd contact met ons op als je een test hebt gedaan voordat je op controle komt, ook als de uitslag negatief is!

BEVALLING

 • Je kan zelf de keuze te maken waar je wil bevallen, thuis of poliklinisch in het Langeland ziekenhuis.
 • Tijdens een poliklinische bevalling in het ziekenhuis of bij de bevalling thuis mogen 2 begeleiders aanwezig zijn. De 2e persoon mag een vriendin, familielid maar bijvoorbeeld ook een geboortefotograaf zijn.
 • Tijdens een medische bevalling in het ziekenhuis mag er 1 begeleider aanwezig zijn.
 • Wij zullen tijdens de bevalling een mondkapje dragen. De barende vrouw hoeft natuurlijk geen mondkapje te dragen. Aan de partner vragen wij wel een mondkapje te dragen als die binnen 1,5 meter van ons staan.
 • Als je door omstandigheden in het ziekenhuis moet blijven, zijn er gedurende de hele opname 2 vaste bezoekers welkom die elkaar afwisselen. Je partner mag eventueel blijven slapen, als er voldoende bedden zijn. Het is mogelijk om of 2 volwassenen op bezoek te ontvangen, of 1 volwasene en 2 kinderen onder de 12 jaar.
 • Indien jij of een huisgenoot rondom de bevalling klachten heeft van koorts en/of hoesten en/of kortademigheid en/of verkoudheid en/of een bevestigde corona infectie heeft, meld dit dan als je ons belt!

KRAAMTIJD

 • Voor de kraamvisites komen wij, zoals altijd, een aantal keer bij jullie thuis langs.
 • De kraamvrouw hoeft geen mondkapje te dragen, ook voor de partner is dit niet nodig indien deze tenminste 1,5 meter afstand kan bewaren.
 • Tijdens aanwezigheid van de kraamverzorgster is het toegestaan 2 bezoekers te ontvangen.
 • Wij adviseren kraambezoek met ziekteverschijnselen absoluut te weren.
 • Wanneer jij of een van je huisgenoten klachten als koorts en/of hoesten en/of kortademigheid en/of verkoudheid hebben of een bevestigde corona infectie, verzoeken wij je dringend ons daarover VOOR onze komst te informeren.
 • In bovenstaande situatie, waarin een van de huisgenoten ziek is, wordt alleen de noodzakelijke zorg door de kraamzorg geboden, dat betekent dat er zal worden afgeweken van het aantal vooraf geïndiceerde kraamzorguren. Dit om te voorkomen dat de zorgverleners zelf ziek worden.
 • Het consultatiebureau (JGZ) zal op huisbezoek komen na de geboorte als je bevallen bent van je eerste kindje. In andere gevallen is het eerste contact telefonisch. De gehoortest wordt weer uitgevoerd.
 • Voor de nacontrole met de verloskundige (6-8 weken na de geboorte) zijn jullie van harte welkom op de praktijk. Je kindje mag dan uiteraard ook mee.

VACCINATIE

Het advies van de beroepsverenigingen van verloskundigen en gynaecologen  is je tijdens de zwangerschap te laten vaccineren met een mRNA vaccin (Pfizer of Moderna).

Je laten vaccineren is uiteraard niet verplicht, ook niet als je voor je werk in aanmerking komt voor een vaccinatie. Om een keuze te maken is het belangrijk dat je alle informatie hebt om voor jezelf een afweging te maken.

Zwangere vrouwen lopen een hoger risico om ernstig ziek te worden door een covid-19 infectie dan iemand die niet zwanger is.

Uit onderzoek met 4000 gevaccineerde zwangere vrouwen blijkt dat het verloop van de zwangerschap niet verandert. Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin de gezondheid van de baby beïnvloedt. Als je je tijdens de zwangerschap laat vaccineren krijg je geen ergere bijwerkingen. De lange termijneffecten voor de gevaccineerde zwangere vrouw en de ongeboren baby zijn echter niet bekend.

Meer informatie over de vaccinatie en zwangerschap vind je hier.

Als je het moeilijk vindt om een keuze te maken kan deze keuzehulp je misschien helpen.

Wij willen benadrukken dat wij er voor jullie zijn! Heb je vragen of ben je ongerust dan zijn wij uiteraard altijd telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 079-3218485 of 06-53912308.

Met vriendelijke groeten,

Team Partera

Janneke, Jolanda, Hilde, Ingrid, Marion, Wim, Ellen en Conny