online aanmelden

Positieve test, en nu?

Verstilde verwondering, uitbundige blijdschap, of toch die twijfel.. je zwangerschapstest is positief!

< terug

De zwangerschapstest

Er zijn vele soorten zwangerschapstesten. Allemaal reageren ze op het zwangerschapshormoon β-HCG. Dit hormoon stijgt na de bevruchting heel snel in je bloed. Bij een bepaalde hoeveelheid hormoon is het ook te meten in de urine. Doe je de zwangerschapstest erg vroeg, dan kan het zijn dat de hoeveelheid hormoon nog te weinig is om de test positief uit te laten slaan, of er komt een vage verkleuring. Als dit het geval is, kun je het beste  de test een paar dagen later herhalen met ochtendurine. De zwangerschapstest is over het algemeen positief rondom de verwachte menstruatiedatum. Wanneer je al vroeg een test doet, is het verstandig om de test met (geconcentreerde) ochtendurine te doen.

Wanneer ben ik uitgerekend?

Eigenlijk is de derde week van je menstruatiecyclus de eerste week dat je echt zwanger bent. De eerste twee weken krijg je namelijk cadeau. We tellen voor het gemak vanaf de laatste menstruatie, omdat dat een vast punt is.

Wil je heel snel weten wanneer je ongeveer uitgerekend bent, neem dan de eerste dag van je laatste menstruatie als uitgangspunt. Als je daar negen maanden plus een week bij optelt, weet je bij benadering wat de uitgerekende datum is.

Datum start laatste menstruatie + 9 maanden + 1 week = uitgerekende datum

Je kunt ook de eerste dag van je laatste menstruatie invullen in de calculator hieronder.

De definitieve uitgerekende datum zal worden vastgesteld met behulp van de termijnecho bij ongeveer 10-12 weken zwangerschap.

Vul een datum in.